Diplomada İsminizi Değiştirebilir Misiniz? - TRANS FROM TURKEY

Latest

Transseksüellik hakkında her şey

Bu Blogda Ara

Diplomada İsminizi Değiştirebilir Misiniz?

 

 

Elbette değiştirebilirsiniz! 


Mahkemelerin isim tashihi kararına dayanarak kişinin kimliği, pasaportu, tapu kayıtları, sürücü belgesi, kooperatif hisseleri, sigorta sicili, araç ruhsat işlemleri, askerlik dairesi kayıtları vs. yeniden düzenlenmesi yasa gereği olduğundan tüm okul diplomalarının da yeniden düzenlenmesi hakkınızdır; fakat bazı üniversitelerin yönetmeliklerindeki "diploma bir kez verilir" ibaresini içeren bir maddeye dayanarak diplomayı yenilemek istemedikleri de görülmüştür. 

Diplomanın değiştirilmesinin reddi durumunda yönetmelikler yasalarla aykırı olamayacağı için hukuk yolu açıktır; ama umarım iş zaten oraya kadar gelmez...


Diyelim ki üniversiteniz diplomanızı değiştirmek istemiyor!

Mahkeme kararınızla üniversiteye başvurduğunuzda üniversite diploma adındaki mezuniyet evrağını değiştirmek zorundadır.

Çünkü;



Genelgeler, yönetmeliklere, yönetmelikler tüzüklere, tüzükler kanun ve kanun hakkında kararnamelere, kanun ve kanun hakkında kararnameler de anayasaya bağlıdır. Medeni Kanun'un 40. maddesine göre  yapılan cinsiyet değişikliğini tüzük ve yönetmeliklerle yürütülen üniversitelerin tanımaması kanunlara aykırıdır. Diplomanızda isminizi değiştirmek istemeyen üniversitelere bunu hatırlatın.

Ayrıca diplomanın arkasına yeni bir ismin tescil edilmesini de önerebilirler. Bu da yine anayasanın özel hayatın gizliliği ilkesine aykırıdır. Genellikle kaybedildiğinde olduğu gibi, diplomanın ikinci kez verildiğine dair ibareyle, yani DUPLICATA ibaresiyle yeni isminizle yeni bir diploma vermeleri gerekir.

Aksi halde İdare Mahkemesi'nde bir davanın tarafı olacaklarını da lütfen kendilerine hatırlatın.

Kibarlık ve haklarınızı bilmenin neleri değiştirdiğine inanamayacaksınız!