Trans kadınlar regl olabilir mi? - TRANS FROM TURKEY

Latest

Transseksüellik hakkında her şey

Bu Blogda Ara

Trans kadınlar regl olabilir mi?



Transseksüel kadınlar, cinsiyet uyum sürecinde hormon replasmanına başlarlar. Hormon replasmanının bir yan etkisi olarak, adet öncesi sendromu (PMS) veya adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) semptomlarına benzer semptomlar yaşayabilirler.

PMS ve PMDD nedir?

PMS ve PMDD'nin bazı semptomları fiziksel iken, diğerleri duygusal veya psikolojiktir.


Bu yazıda, trans kadınların PMS semptomlarına benzer semptomlar yaşayıp yaşayamayacağını tartışıyoruz. Ayrıca hormon kullanımından kaynaklanabilecek semptomlara bakıyoruz ve onları nasıl takip edeceğimiz konusunda ipuçları veriyoruz.


Mümkün mü?

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS) , bir dönemin adet döngüsünün, uterus astarını içeren kanın vücudu terk ettiği kısmı olduğunu belirtir. Yumurtalıkları ve rahmi olmayan kişilerde adet görülmez.


Bununla birlikte, PMS ve PMDD, kişilerin dönemleri başlamadan önce yaşayabilecekleri fiziksel ve duygusal semptomları ifade eden terimlerdir. Bu durumlar hormonlardaki dalgalanmalar nedeniyle oluşur.


PMDD'nin semptomları, PMS'nin semptomlarına benzer ancak daha şiddetlidir .


Transseksüel kadınlar çeşitli şekillerde geçiş yapabilirler. Bir kişinin geçiş yapmasının bir yolu, cinsiyeti doğrulayan hormon ilaçlarını kullanılmasıdır.


Hormon tedavisi gören transseksüel kadınlar, östrojenin oral, transdermal veya enjekte edilebilir versiyonlarını alabilir. Progesteron gibi anti-androjenler de kullanabilirler.


Transseksüel kadınlar için hormon kullanımı, çeşitli şekillerde cinsiyet hoşnutsuzluğunun hafifletilmesine yardımcı olmayı amaçlar. Araştırmacılar trans sağlığının bu alanını incelememiş olsa da, Uluslararası Premenstrüel Bozukluklar Birliği (IAPD) , hormonların PMDD'ninkine benzer semptomlara neden olabileceğini belirtiyor.


Bu nedenle, trans kadınlar adet döngüsünün kanama kısmını yaşamazlarken, göğüs ağrısı, hızlı ruh hali değişimleri ve sinirlilik gibi diğer PMDD benzeri semptomlar yaşayabilirler.


Trans kadınlar PMS benzeri semptomları nasıl yaşar?

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, trans kadınların her ay aynı zamanda PMS veya PMDD benzeri semptomlar yaşadığını göstermektedir.


Bazı transseksüel kadınlar diğerlerine göre östrojen hormonlarına daha duyarlı olabileceğini düşünülmektedir. Bu artan hassasiyet, PMDD benzeri semptomlara yol açabilir.


Duygusal ve psikolojik deneyimler

Kadın Sağlığı Office notu bu semptomları içerebileceğini açıklamıştır:


  • sinirlilik
  • yorgunluk
  • çok fazla veya çok az uyumak
  • iştah değişiklikleri
  • kaygı
  • ruh halindeki hızlı değişiklikler
  • sekse ilgi kaybı


Hem progesteron hem deestrojen sinirlilik ve hızlı ruh hali değişimlerine neden olabilir. Östrojen enjeksiyonları, yüksek, dalgalı östrojen seviyelerine yol açtıkları için anksiyete de dahil olmak üzere başka semptomlara da neden olabilir.


Fiziksel deneyimler:

Kadınlarda PMS'nin olası fiziksel semptomları şunları içerir:


  • şişmiş veya hassas göğüsler
  • şişkinlik
  • kramp
  • baş ağrısı
  • mide bulantısı gibi gastrointestinal semptomlar
  • iştah değişiklikleri


Bazı trans kadınlar hormon kullanımının bir sonucu olarak baş ağrısı ve şişmiş, hassas göğüsler dahil bu semptomların bazılarını yaşıyor.


PMS benzeri semptomları izlemek için ipuçları:

Trans kadınlar semptomlarını çeşitli şekillerde takip edebilirler, bunlardan en basiti günlük tutmaktır, hangi semptomları ne zaman yaşadıklarını not edebilir.


Başka bir seçenek de bir dönem izleme uygulaması kullanmaktır. Birkaç döngüden sonra uygulama, bir kişinin ne zaman semptomlar yaşayacağını tahmin edebilir.

Herhangi bir olumsuz semptomu veya değişikliği bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir. 


Özet

Transseksüel kadınlar, hormon kullanırlarsa, PMS'ninkine benzer fiziksel, duygusal ve psikolojik semptomlar yaşayabilirler. Hormon kullanımının meme hassasiyeti ve hızlı ruh hali değişiklikleri gibi birçok yan etkisi olabilir.


Semptomlarınızı çeşitli şekillerde takip edebilirlersiniz. Bunu yapmanız, belirli semptomların sizin için olağandışı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.


Bu bilgileri konuda sorularınız ve endişeleriniz varsa mutlaka uzman bir doktora danışın.