Transseksüel Beyin Araştırması: Bilmeniz Gerekenler - TRANS FROM TURKEY

Latest

Transseksüellik hakkında her şey

Bu Blogda Ara

Transseksüel Beyin Araştırması: Bilmeniz Gerekenler

 


Beyninizde olup bitenler, özdeşleştirdiğiniz cinsiyeti belirlemede büyük bir rol oynar ve transseksüellerle çalışan araştırmacılar bunun nasıl olduğunu anlamaya yeni başlıyor.


Transseksüel olmanın cinsel yönelimle ilgisi yok. Bir doktorun dediği gibi, "Cinsel yönelim, kimi çekici bulduğunuzla ilgilidir. Cinsiyet, kim olduğunuzla ilgilidir. "


Cinsiyet nereden kaynaklanır?

Doğum sürecinde, bir tıp uzmanı bebeğinizi cinsel organlarına göre erkek veya kız olarak ilan eder - ancak bu cinsiyetlerini belirler mi?

Psikiyatrist Murat Altınay, "Cinsiyet anlayışını değiştirmeye çalışıyoruz" diyor. "Bu benim büyük hedeflerimden biri. Sorduğum ana soru, "Cinsiyet nerede?"

Bir embriyo oluştuğunda, cinsel organın erkek veya dişi olarak geliştiğini biliyoruz. Peki beyindeki gelişme ne olacak?

Dr. Altınay, “Beyin ve vücut farklı yönlere gidebilir” diyor. “Cinsiyet sadece cinsel organımızda değil; beyinde cinsiyeti belirleyen bir şey var. "

Erkek, dişi ve transseksüel beyinler

"Erkek ve kadın beyninin yapısal farklılıkları var" diyor. Erkekler ve kadınlar beynin belirli bölgelerinde farklı hacimlere sahip olma eğilimindedir.

Dr. Altınay, "Transseksüel beyne baktığımızda, beynin kişinin tanımladığı cinsiyete benzediğini görüyoruz" diyor. Örneğin, bir penisle doğmuş ancak kendini kadın olarak tanımlayan bir kişi, aslında "dişi" beynin bazı yapısal özelliklerine sahiptir. Ve beyin benzerlikleri sadece yapısal değil.

Dr. Altınay, "Transseksüel beyin ile tanımlanmış cinsiyeti arasında bazı işlevsel benzerlikler de buluyoruz" diyor.


Beynin görüntülerini almak için MRI kullanılan çalışmalarda, trans bireylerin beyin aktivitesi özdeşleştikleri cinsiyete benzediğini fark edilmiştir.

Dr. Altınay, “Bu alanlardaki araştırmalar son derece sınırlıdır ve kesin sonuçlar bulmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir” diye belirtiyor. "Ama şimdiden kesin eğilimler görüyoruz."


Beyin yapısı ve işlevindeki bu farklılıklar, cinsiyet belirleme için önemli belirteçler olsa da, her zaman erkek veya kadın kadar basit değildir.

Cinsiyet disforisini anlamak

Dr.Altınay, trans bireyleri hala yanlış anlayan, onlara karşı ayrımcılık yapan ve mağdur eden bir dünyada, cinsiyetin beyinde geliştiğini gösteren araştırmanın trans bireyler için önemli etkileri olabileceğini söylüyor.


Ayrıca, bu araştırmanın bize cinsiyet disforisine dair yeni bir anlayış vereceğini umuyoruz - birçok trans insanın, kendilerine atanan cinsiyetleri kendilerini görme biçimleriyle uyuşmadığı için yaşadığı psikolojik sıkıntı.


"Cinsiyet disforisini daha iyi tanımlayabilirsek, bunun için tedavileri uyarlayabiliriz" diyor.


Bu tedaviler, trans bir kişinin özdeşleştiği cinsiyet olarak yaşamasına yardımcı olmak için adımlar atmayı içerir. Bu, tıbbi geçişi - bazı durumlarda hormonlarla veya ameliyatla - ve tedaviyi içerebilir.

Dr. Altınay, "Bipolar bozukluk veya depresyon veya anksiyete teşhisi konan birçok trans birey, aslında cinsiyet disforisinden muzdariptir" diyor. "bu kişilere doğru şekilde teşhis koyabilmemiz ve onlara uygun şekilde davranabilmemiz, böylece depresyon ve anksiyete yaşamamalarını sağlayacaktır."