Kimlik değiştikten sonra çıkan sgk borcu ve yapılması gerekenler - TRANS FROM TURKEY

Latest

Transseksüellik hakkında her şey

Bu Blogda Ara

Kimlik değiştikten sonra çıkan sgk borcu ve yapılması gerekenler

 


Bu yazımızda trans erkeklerin kimlik değiştirdikten sonra genel sağlık sigortası kapsamında sosyal güvenlik kurumunun 18 yaşını doldurmuş ve çalışmayan/okumayan trans erkeklere çıkarttığı borçtan bahsedeceğiz.


Kimlik değişiminden önce okumayan ve çalışmayan,  baba veya anne üzerinden sigortalı olan kişilere kimlik değiştikten sonra okumadığı ve çalışmadığı yıllar/aylar borç olarak gözükür.

Eskiye dönük (baba/anne üzerinden sigortalı gözüktüğünüz kimliğinizin henüz değişmediği yıllar) olan borçlarınızı ödemek zorunda değilsiniz ve itiraz etmeye, sildirmeye hakkınız var!



Kimliğiniz değişti, evinize tebligat gelir. Kağıtta şunlar yazar;


Sayın Ali Veli


Siz de her değerli bir vatandaşımız gibi, 01/01/2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigorta kapsamına alınmış bulunmaktasınız.

Aylık olarak her yıl için geçerli olan brüt asgari ücretin %3'ü oranında genel sağlık sigortası primi ödemeniz karşılığında, sizinle birlikte bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz, çocuklarınız ile anne ve babanız anlaşmalı tüm üniversite hastaneleri ile özel hastaneler dahil sağlık hizmeti sunucularına başvurduğunda tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı kapsamında karşılanacaktır.

Diğer taraftan, geliriniz prim ödemeye imkan vermiyorsa, bu yazının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ikametinizin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvurabilirsiniz.

Gelir testi sonucunda aynı hanede yaşayan aile içinde kişi başına düşen gelir seviyenizin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi durumunda, genel sağlık sigortası primleriniz Devlet tarafından karşılanacaktır.

Gelir testi başvurunuzu bir aylık süre geçtikten sonra yapmanız veya gelir testine başvurmamanız durumunda, gelirinizin genel sağlık sigortası primini ödemeye imkan verdiği kabul edilerek, primlerinizi ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar kurumumuzla anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödemeniz beklenecektir.

-Bu kısımda yazan sayılar gerçeklikle alakalı değildir-

01/01/2020 tarihi itibariyle toplam 3750 TL genel sağlık sigortası prim borcunuz bulunmaktadır.

Genel sağlık sigortasına ilişkin prim borcunuzu ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödememeniz halinde bu tutarlara gecikme cezası ve gecikme zammı işleyecektir.

Sizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sağlık yardımı alabilmeleri için 60 günden fazla prim borcunuz olmaması gerekliliğinin önemini hatırlatarak sorularınız için tarafınıza en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezinde size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağımızı, bilgilerinize sunar sağlıklı günler dileriz.



Yapmanız gereken;

Mahkeme kağıdınız ve tebligatınızla beraber direkt size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine gitmeniz! Durumunuzu izah etmeniz ve borç çıkartılan o yıllarda kadın kimliğinde olduğunuz için baba/anne üstünden gözükmenizin hakkınız olduğunu ve kimliğinizi aldığınız aydan itibaren sgk primlerinizi göstermelerini istemelisiniz. Bu sizin hakkınız, hakkınızı savunun ve bu parayı ödemeyin böyle bir yükümlülüğünüz yok! 

Durumunuzu anlattığınızda kimliğinizi aldığınız aydan itibaren borcunuz çıkar sadece (çalışmıyor ve okumuyorsanız) 


Soru:

Peki benim sigorta girişim var ama yine de borç çıkar mı?

Cevap: 

Kadın kimliğindeyken çalışmadığınız veya okumadığınız ve baba/anne üstünden sigortanızın gözüktüğü tüm zamanlar borç olarak geri dönecek.